Amsterdam, 31 maart 2014

PERSBERICHT

Vereniging Pensioengerechtigden verwijt effectenbeurs slecht werkgeverschap

EURONEXT AMSTERDAM GEDAAGD OM SCHENDING PENSIOENAFSPRAKEN

De Vereniging Pensioengerechtigden Euronext Amsterdam start vandaag een procedure bij de Rechtbank Amsterdam om voor ruim 800 voormalige beursmedewerkers nakoming van hun pensioenrechten af te dwingen. De Vereniging verwijt oud-werkgever Euronext Amsterdam dat zij de relatie met Pensioenfonds Mercurius Amsterdam heeft opgezegd zonder een nieuwe overeenkomst met een andere uitvoerder aan te gaan met gelijke waarborgen. Mercurius heeft de pensioenen  overgedragen aan verzekeraar Delta Lloyd, maar onvoldoende middelen meegegeven voor  uitvoeringskosten, indexatieperspectief en opheffing van het dekkingstekort. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor belanghebbenden. Boudewijn van Ittersum, voorzitter van de Vereniging: “Euronext compenseert de medewerkers die nog in dienst zijn, maar laat alle voormalige medewerkers in de kou staan. De financiële belangen zijn voor onze leden zeer groot. Omdat Euronext geen oplossing wil bieden, stappen wij nu naar de rechter.”


Jarenlang waren de  pensioenregelingen van de meeste bij de beurshandel betrokken organisaties in gezamenlijkheid ondergebracht bij Mercurius. Niet alleen die van Euronext Amsterdam, maar ook die van de financiële toezichthouder AFM en andere gerelateerde organisaties. In 2012 hebben deze werkgevers hun overeenkomst met Mercurius opgezegd. De AFM en andere werkgevers nemen wel hun verantwoordelijkheid en hevelen de pensioenen van hun medewerkers en oud-medewerkers over naar nieuwe uitvoerders, in het geval van de AFM een nieuw, eigen pensioenfonds. Euronext laat het echter afweten en trekt haar handen af van de pensioenrechten van haar oud-medewerkers. Voor haar huidige medewerkers  biedt zij een aparte verzekerde oplossing.

Pensioenfonds Mercurius, ontdaan van sponsors en premiebetalers, staakt nu noodgedwongen haar activiteiten en draagt de pensioenverplichtingen van de oud medewerkers van Euronext over aan een verzekeraar (Delta Lloyd). Deze  verleent de oud-werknemers van Euronext door onvoldoende middelenoverdracht echter alleen nominale aanspraken, zonder enig indexatie perspectief. Elke vorm van toekomstige geldontwaarding resulteert in directe verslechtering van het pensioen. Euronext biedt haar medewerkers die thans in dienst zijn daarentegen wel indexatieperspectief. Dit is in strijd met het geldende uitgangspunt van solidariteit. Boudewijn van Ittersum: “Euronext gedraagt zich niet als een goed werkgever. Zij is een financieel krachtige partij met een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie. Ik wil me als voormalig voorzitter/werkgever van de Beurs sterk maken voor degenen die hierdoor geschaad worden. Wij hebben lange tijd geprobeerd in overleg met Euronext tot een oplossing te komen, maar die heeft de deur steeds dichtgehouden. Het woord is nu aan de rechter.”


De Vereniging komt op voor de pensioenrechten van alle oud-werknemers van Euronext Amsterdam, zowel de gepensioneerden als de oud-werknemers die nog geen pensioen ontvangen. Belanghebbenden kunnen zich melden op de website van de Vereniging: www.vpg-euronext.nl.